fejlec

Hozzávalók:

  • 12 kg liszt
  • 2 csomag élesztő
  • 2 kg krumpli
  • 3 marék só
  • az előző sütésből hagyott kovász

Este a lisztet megszitáljuk a sütőteknőbe. 3 részre osztjuk. 1 részből kis kovászt teszünk. A két résszel elválasztjuk a teknőt.

A két kiló krumplit meghámozunk, megfőzzük, krumplinyomón áttörjük, langyosra hűtjük. Az élesztővel a harmadik rész lisztből kis kovászt teszünk. Nagyon ki kell dolgozni, fakanállal hólyagosra verem. Sütőruhával letakarom párnát rakok rá. Reggel 4 órakor kelek, vizet melegítek és a sót hozzáteszem a maradék lisztet a kiskovásszal összedolgozom és nagyon nagyon kidagasztom. Annyi vizet adok hozzá, hogy jó, dagasztható tésztám legyen. Amikor a kezem megtisztul a kovásztól, akkor van rendesen kidagasztva a kenyér. Kb. 5 óra, a tésztát letakarom a sütőruhával és párnát rakok rá. Meleg kell a keléshez. / órakor befűtöm a kemencét. Míg a tűz és, a tepsiket olvasztott zsírral kikenem és a kenyeret kiszakajtom (4 kerek 2 hosszú tepsibe) Kb 7 óráig kel a tepsibe. A tészta tetejét szép gyengéden vízzel megmosom, 8 óráig még kel a tepsibe közben a tüzet a kemencére szétterítem, hogy egyformán meleg legyen az alja, éa ha a tűz elhamvadt, szénvonóval kihúzom a tüzet és bevetem a kenyeret a súbertbe dugom. Másfél óráig sül. Kiszedem a kenyeret, lerakom az asztalra és a megsült kenyeret megmosom kevés vízzel és a sütőruhával letakarom így hagyom kihűlni. Az előző sütésből egy zsömlényi kovászt hagyok, ezt előző napikba áztatom a kiskovászt, ezzel csinálom.

Recept tipp!

36jp logo

umv logo

daranyi

eu leader

videkf