fejlec

A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület 2008-ban alakult vidéki emberek, vállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek összefogásával. Fő célja egy élhető és szerethető vidék megteremtése. A fenntartható fejlődés elősegítése, a vidéki gazdaság fellendítése, a fejlesztési források megszerzésének és hatékony felhasználásának elősegítése, a vidék tárgyi és szellemi kultúrájának megőrzése, megismertetése. Az egyesület működési területéhez 36 Nógrád megyei település tartozik.

A varázslatos szépségű Nógrád megye Magyarország északi részén helyezkedik el. Nógrád megye, vagy ahogyan az itt élők nevezik: „Palócföld”, hegyes –dombos vidék. Hazánk második legkisebb megyéje, de természeti szépségei, történelmi emlékei és hagyományai egyedülállóvá teszik. Számtalan természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, védett növény- és állatfaj található e vidéken. Az Ősvilági Pompejinek is nevezett, Európa Diplomás Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, a Közép-Európában egyedülálló védett természeti érték, a 20 millió éves riolittufa erózió, a Medves-fennsík, a Palóc Olinposznak nevezett Karancs és számos más védett érték, ritka kincs található a vidéken.

A települések még mai is eleven élő néphagyományai, a színpompás viseletek, a palóc népi építészet nyomait viselő házak nagyanyáink, dédanyáink világát varázsolják elénk. A térség rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkezik a folklór és a népművészet terén, amely tudatosan jelen van a települések mindennapjaiban, ahogyan a palóc népi építészet emlékei is szórványosan megtalálhatók mindenhol.

A térségbe látogatók több eredeti palóc parasztházzal találkozhatnak, melyek többségében tájházként és egyéb kiállítóhelyként működnek lehetőséget biztosítva a palóc kultúra értékeinek széleskörű bemutatására.

A káprázatos gazdagságú palóc női viseletek a rövidszoknyás viseletek közé sorolhatók. Az alsó- és felsőruhákat kendervászonból készítették, hétköznapokon pendelyt, kötényt, gangát, ingvállt hordtak. A fejviseletet – a főkötőt – csipkével, szalaggal, gyönggyel, hímzéssel díszítették.

A természeti kincsek, az egyedülálló népviselet, a palóc építészet és a hagyományok mellett még egy hatalmas értékkel rendelkezik a palócság. A palóc konyhával. A palóc étkek ízvilága méltán kerül az utóbbi időben előtérbe, hiszen egyre több gasztronómiai rendezvény van a térségben, melyeknek köszönhetően a dédmamák, nagymamák által a mindennapokban, illetve az ünnepek alkalmával elkészített levesek, kalácsok stb. kerülnek előtérbe, a régi készítési eljárásokat, fűszerezést megőrizve.

A kazári Laskafesztivál, a szilaspogonyi Kőleves Fesztivál, a különböző falunapok keretében megrendezett sütő-főző bemutatók és versenyek során a térségbe látogatók mind mind megízlelhetik a palóc konyha remekeit, a palóc gulyást, a krumpli laskát, a gancát, a morvány kalácsot, a pampuskát és számos egyéb ínycsiklandó palóc étket.

 

 

Recept tipp!

36jp logo

umv logo

daranyi

eu leader

videkf