fejlec

fokepIsmét nagy sikerrel fejeződött be a kazári Laskafesztivál, ugyanis az előző évhez hasonlóan most is közel tízezren fordultak meg a múlt szombati rendezvényen. Így több ezren kóstolhatták meg a rekordszámú főzőcsapat által százféleképpen megtöltött laskát, a tócsnit és a különböző nemzetek ételeit, mint például a finn rénszarvas levest, a lengyel pirogot, vagy a szlovák haluskát.

A laskafesztivál egy hagyományőrző rendezvény, hiszen a település arról ismert, hogy a népi hagyományait, gyökereit és építészetét valamilyen módon mindig megőrzi. Ezért minden programunk, elképzelésünk erre fűződik fel.

A laska egy nagyon régi palóc étel, a „szegények eledele”, hiszen csak liszt, só és krumpli kellett hozzá, amelyek minden családban megtalálhatóak voltak. Régen csak zsírral megkenték és úgy ették az emberek, mára már pedig mindenféle feltétet kitalálnak rá. Tehát ez a szokás is modernizálódott, azaz most már a mai kornak megfelelően készítjük a laskát – mondta el a rendezvény kapcsán Molnár Katalin polgármester.

A község vezetője hozzátette: ez a fesztivál a település közösségi erejéből alakult ki, hiszen ha a helyiek nem éreznék szívügyüknek ezt a programot, s magát a falut, akkor nem tudnák ezt az eseményt megrendezni. Ugyanis nagyon sok kazári süt, főz, szervez, hozza és viszi a masinákat, a fát azért, hogy színvonalas, élvezhető ünnepen vehessenek részt a vendégek.

Természetesen a fő hangsúly a sütés-főzésen volt, mivel idén összesen 57 csapat nevezett a főzőversenyen laska, tócsni és egyéb kategóriában. Érkeztek csoportok a faluból, a megyéből (Karancskeszi), az országból (Algyő, Mosonmagyaróvár), Finnországból (Ristijarvi), Erdélyből (Kőrispatak), Szlovákiából (Gömörfalva és Liptovski Teplicka), Lengyelországból (Kuniow), és Csehországból (Cerni Dol), valamint meglátogatta a rendezvényt a kaliforniai református püspök és Pasi Touminen finn nagykövet is. A látogatók így számos étel különlegességet – hússal töltött laskát, rénszarvas levest, haluskát, juhtúrós kukoricagörhét, pirogot, ázsiai specialitásokat – kóstolhattak meg.

A rendezőktől megtudtuk: a műsorokat úgy állították össze, hogy azok a csapatok, baráti társaságok, akik eljöttek Kazárra, fel is léphessenek. Ebből adódóan az érdeklődők a nap folyamán láthattak somogyi, gömöri, szatmári, moldvai, felcsiki, délalföldi és vajdaszentiványi táncokat. Ezen felül megtekinthették a Búzavirág Asszonykórus, az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar és Parlandó Énekegyüttes, a teplickai Turnicka Folklór Együttes, az Éneklő Szakácsok, Tóth Zsófi musical énekes és Bakos József harmonikás műsorát is. Ezen felül volt még harcművészeti bemutató, valamint rally, retroautó és –motor kiállítás is. Míg végül a rendezvény a tombolasorsolás és a Karthago együttes koncertje után a kifulladásig tartó Laska bállal fejeződött be.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Recept tipp!

36jp logo

umv logo

daranyi

eu leader

videkf