Túrós lepény
Hozzávalók:
- 30 dkg sima liszt,
- egy kevés só
- 1 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 6 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
Kovász: 2 dl tej 2 dkg élesztő, 1 dkg porcukor, 6 dkg sima liszt
Töltelék: 5 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 2 tojás, 50 dkg túró, citromhéj, 5 dkg daraliszt, 10 dkg mazsola.
A vajat a porcukorral meg a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, a megreszelt citromhéjat, lisztet, a keményre vert tojáshabot, a megtisztított mazsolát és mindezt összekeverjük.
Először elkészítjük a kovászt és kelni hagyjuk. A Lisztet felmelegítjük és összeszitáljuk egy kevés sóval. A langyos tejben elhabarjuk a tojássárgáját és beleöntjük a lisztet. Azután hozzáadjuk a porcukrot, az olvasztott, de csak langyos vajat és a megkelt kovászt. A tésztát fakanállal jól kidolgozzuk és meleg helyen kelni hagyjuk. A megkelt tésztát kivajazott sütőlapra tesszük, rátesszük az elkészített túrós tölteléket és bemelegített sütőbe téve megsütjük. Vaníliás cukorral kevert porcukorral hintjük meg.