Kazári ferentő
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- pici só
- ízlés szerint cukor
- 3 dkg élesztő
- 3 dl olaj
- 1 l tej
- 3 db tojás
A kisült ferentő tetejére:
- 30 dkg mák (dió is lehet)
- 0,5 dl tej
- 3 csomag vaníliás cukor
- 0,5 kg porcukor
A lisztet. Sót, cukrot, tojást, olajat és a langyos tejben futtatott élesztőt bedagasztjuk, mint a buktatésztát és kelni hagyjuk. Amíg a tészta kel a mákot ledaráljuk.
Ha a tészta megkelt, három cipóba szaggatjuk. A cipókból kis rudakat sodrunk, a rudacskák egyik oldalát bevagdaljuk, és föltekerjük, mint a darázsfészket, úgy, hogy a bevagdalt oldal a sütemény szélére essen.
Sütés után a 0,5 l tejhez hozzátesszük a vaníliás cukrot. Ebben megmártjuk a kisült tésztát, majd megforgatjuk a mákba és porcukorral megszórjuk.