fejlec

A leves központi szerepet játszott a palócok étkezésében. Ma talán a legismertebb a palóc gulyás.

A krumpli ezen a vidéken hamarabb megjelent a táplálkozásban, mint az ország más tájain. Krumpliból készült hagyományos ételek a ganca és a krumpli laska. Főtt krumplival összegyúrt lisztből készült a krumpli lángos.

A kemencében vagy sütőben sütött kelesztett tésztákat különböző töltelékkel készítették. Legjellegzetesebb a túrós lepény.

Palóc jellegzetességnek tartják a morványkalácsot, amely több ágból font töltelék nélküli kalács. Kazáron lakodalmak alkalmával feldíszítették, így lett belőle örömkalács, vagy más néven menyasszonykalács.

Szintén lakodalomra készült a ferentő, amit sütés után forró cukros vízzel megöntöttek és mézzel, mákkal meghintve fogyasztottak.

Nagypénteken vagy karácsony böjtjén készítették a kis rudacskákba sodorva, kenyér vagy kalácstésztából készült megöntött, mákkal ízesített gubát.

Rétest vasárnapra vagy kisebb ünnepekre sütöttek. Farsangkor zsírban sütött tészta a herőce és a pampuska (fánk) került a családok asztalaira.

Jellegzetes ostyaszerű süteménye volt ennek a vidéknek a molnárkalács, amely malomkalács néven ismert leginkább ezen a vidéken.

A gasztronómiai hagyományok megőrzése, a jellegzetes népi étkek ma már nem csak a térségben élő palóc családok mindennapjaiban vannak jelen, egyre több rendezvény alkalmával nyílik lehetőség a térségbe látogató vendégeknek az e vidékre jellemző étkek megízlelésére. Kiemelkedő gasztronómiai rendezvény a Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Party, a Szilaspogonyi Kőleves Fesztivál, de különböző rendezvényeken a térség számos településén ismerhetjük meg a palóc íz világot.

Recept tipp!

36jp logo

umv logo

daranyi

eu leader

videkf